Jindřich Králík
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Polévky před asi 10 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Hlíva ústřičná 400 g
- Sádlo () 3 lžíce
- Masový vývar (nebo 2 kostky bujónu s litrem vody) 1 l
- Hladká mouka 2 lžíce
- Mletá paprika 1 lžíce
- Česnek 3 stroužek
- Sůl
- Pepř
- Majoránka 1 lžička
Postup
Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku (sladkou nebo pálivou) a za stálého míchání ji krátce orestujeme,aby nezhořkla. Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme. Podáváme s pečivem.
---
pozn. od Králíkové
Recept jsem si lehce upravila: Místo sádla jsem použila máslo, na něm ještě dozlatova osmahla cibullku. Pak jsem udělala jíšku, přidala sladkou papriku, lehce přisolila, podlila vývarem a přidala hlívu a česnek. Ke konci vaření jsem přidala majoránku.