Jana Hrbková
Čokoládová pěna: Ta nejlepší na světě!
sladké před asi 10 roky z www.mikynavkuchyni.com
Ingredience
- Recept
- Pro 2 čokoholiky nebo 4 normální lidi
- 170g kvalitní čokolády (60%)
- 80 ml mléka
- 4 bílky z čerstvých vajec
- 1 žloutek
- 1-2 lžíce cukru
Postup
Čokoládu si nasekáme na menší kousky a vložíme do mísy, kterou postavíme nad hrnec s vroucí vodou. Občas promícháme, než se čokoláda zcela rozpustí. Ohřejeme mléko a horké nalijeme k rozteklé čokoládě. Zatřeme žloutek a necháme čokoládu zchladnout asi na 40 stupňů. Čokoláda by neměla být horká, ale spíš vlažná. Bílky si vyšleháme s postupným zašleháváním cukru na pevný sníh. Třetinu sněhu ihned vetřeme do čokolády a stěrkou promícháme. Pak zamícháme i zbytek sněhu. Sníh promíchávejte s čokoládou hezky jemně a sněhové těsto lehce nadzvedávejte. Chcete směs promíchat, ne zničit vzduchové bublinky ve sněhu. Hotovou mousse au chocolat nalijte do šálků nebo velké mísy a nechte hodinu vychladnout v ledničce. Podávat můžete jen tak, posypané čokoládovými hoblinkami nebo s čerstvým ovocem.