Kristýna
Polévka z červené čočky se zelím a klobáskou
Polévky před asi 10 roky z www.menudomu.cz
Ingredience
- 1,5 l vývaru
- velký hrnek červené čočky
- balení bílých norimberských klobásek (cca 9 ks)
- 1/2 malé skleničky nakládaného bílého zelí
- 1/3 láku z objemu téhle skleničky
- 1 veliká žlutá cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 dkg slaniny
- 3 řapíky celeru (není podmínkou)
- 1 větší brambora
- sůl, pepř
- bobkový list
- tymián
- majoránka
- kmín
- sladká paprika
- chilli paprička
- 70g másla
Postup
Nakrájíme si nadrobno cibuli, oloupanou bramboru, slaninu a řapíkatý celer. Pěkně dozlatova osmahneme na másle. Ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijeme horkým vývarem. Přivedeme k varu. Vsypeme čočku a necháme asi 10-13 minut vařit. Rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme na plotýnku. Zelí překrájíme na krátké (1-2 cm dlouhé) kousky. Přidáme ho do polévky, stejně tak i nálev. Přidáme všechno koření a necháme minimálně ještě 15 minut provařovat, zkrátka dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahneme dohněda vedle na pánvičce. Přidáme do hrnce. Pár minut ještě vaříme, dochutíme, aby byla polévka silná a poctivá - možná potřebuje víc zelí nebo alespoň láku, chilli, kmínu, soli, pepře? Bylinek? Papriky? Ochutnávejte a dolazujte. Tahle polévka je nejlepší proleželá druhý den, takže ji dělejte klidně dopředu. Jen klobásky radím opéct a přidat až před podáváním. Záleží na vašem vkusu - jestliže je pro vás polévka příliš řídká, přidejte další čočku a vařte dalších 15 min (mixovat už nemusíte) a jestliže je moc hustá, stačí zředit vodou nebo vývarem a provařit pár minut.