Paya
Indická čočková polévka (Masoor Dal Shorba)
Polévky - Soups před asi 10 roky
Ingredience
- 2-3 lžíce oleje (nebo přepuštěné máslo [ghee]), 1 lžička černých hořčičných semínek, 1 lžička semínek římského kmínu, 1 cibule, nakrájená na drobno, 2-3 stroužky česneku, nasekané na jemno, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička směsi kari koření (Madras curry powder), 1/4 lžičky drcených pálivých papriček (nebo 1 čerstvá, nasekaná na drobno), 1 lžička kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mletého koriandru, špetka kayenského pepře, 2 šálky červené čočky (masoor dal), přebrané a opláchnuté vodou, 500 g konzervovaných drcených rajčat, 1 ½ l vody, sůl, bílý jogurt
Postup
Ve větším hrnci rozpálíme olej, vhodíme do něj semínka hořčice a římského kmínu a necháme rozvonět. Když semínka začnou pukat, vložíme na olej cibuli, osmahneme ji do žluta a přidáme česnek, zázvor, kari, pálivou papričku, kurkumu, mletý římský kmín a kayenský pepř. Vše osmahneme a necháme rozvonět. Na směs koření vsypeme čočku, zalijeme drcenými rajčaty a vodou a dle chuti osolíme. Přivedeme k varu a vaříme, až čočka změkne (asi 45 minut). Během vaření často vařečkou mícháme, aby se čočka nepřipálila. Do hotové polévky na talířích můžeme vmíchat lžíci krémového bílého jogurtu, který pomáhá ztlumit ostrost polévky.
zdroj: www.tradicnirecepty.cz