Týna Mašle Leopardová
Semolinové gnocchi se sýrem a gremolatou
Víkendová večeře před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 700 ml mléka
- 200 g semolinové mouky (Něco navíc)
- 3 žloutky
- 100 g sýra taleggio (viz Něco navíc), bez kůrky a nakrájeného na kostky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 snítky majoránky nebo oregana
- 50 g mozzarelly, nastrouhané nahrubo
- 50 g strouhaného parmazánu
- olej na vymazání plechu
- 2 hrsti nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce nasekaných lístků majoránky nebo oregana
- 60 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kůry z biocitronu, nakrájené na nudličky
- 1 stroužek česneku, drcený
Postup
1 Promíchejte všechny přísady na gremolatu a odložte ji stranou.
2 V rendlíku na středním plameni přiveďte mléko k varu a za stálého míchání vsypte semolinu. Míchejte 2–3 minuty, až se vytvoří kaše. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky a sýr taleggio, osolte, opepřete a vypracujte dohladka. Vlijte na vymazaný plech 20 x 30 cm a dejte chladit do lednice na 2–3 hodiny, až hmota ztuhne. Pak rozkrájejte na úhledné tvary a rozložte je v rozestupech na vymazaný plech. Posypte majoránkou, mozzarellou a parmazánem, dejte do trouby pod gril a grilujte 2–3 minuty dozlatova. Posypte gremolatou a podávejte.
Něco navíc
Semolina je druh pšenice, která se používá zejména při přípravě těstovin. Taleggio je polotvrdý zrající sýr s výrazným smetanovým aroma – můžete ho nahradit nastrouhaným blaťáckým zlatem.
Semolinu i taleggio koupíte v obchodech s italskými potravinami, jako je např. Wine Food Market (www.winemarket.cz); semolinu mají za 45 Kč/kg, 100 g sýra taleggio stojí 39 Kč) i La Bottega (www.labottega.cz).