Michaela Krejčová
Falafel
Má oblíbená jídla před asi 10 roky z svasniprojidlo.blogspot.cz
Ingredience
- Na 12 falafelů (asi 3-4 porce) jsem potřebovala:
- asi hrnek sušené cizrny
- polovinu cibule
- lžičku sušeného koriandru
- lžičku soli
- trochu chilli
- tři stroužky česneku
- lžičku římského kmínu
- hladkou mouku podle potřeby
- olej
Postup
Když chcete připravovat falafel, je třeba začít trochu s předstihem. Večer před tím si namočte hrnek cizrny do studené vody tak, aby byla cirzna dost ponořená (hodně vody nasákne a nabyde). Možná ještě ten večer budete řešit záhadu, kde co pořád praská, jde o bobtnající cizrnu, která se v míse přerovnává...
Druhý den pak do sekáčku dejte cibuli, koriandr, sůl, chilli, česnek a kmín a umixujte do hladka. Potom přidejte celou cizrnu a mixujte jen tolik, aby byla cizrna jemněji nasekaná, ale nevznikla úplně stejnorodá hmota.
Obsah mixéru přesuňte do mísy a zasypte a promíchejte s moukou tak, aby vznikla hmota, ze které jde tvarovat malé karbanátky. Na naolejovaný plech pak naskládejte tyto karbanátky (bude jich asi 12), pomašlujte olejem a dejte péct dozlatova do trouby vyhřáté na 200°C. V případě potřeby v průběhu pečení obraťte.