Michaela Krejčová
Lilkový tatarák
Zeleninové, houbové před asi 10 roky z vareni.ritta.cz
Ingredience
- 2 lilky
- 1 malá cibule
- 1 větší paprika
- 3 rajčata
- 2 stroužky česneku (já to s ním nechtěla přehánět, jeden domácí mi stačil)
- kečup (nebo sladký rajčatový protlak), worcester, chilli omáčka, sůl a pepř na dochucení
- olivový olej
Postup
Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.
Lilky jsem nakrájela na plátky, posolila a nechala vypotit od vody a případné hořkosti.
Mezitím nastal čas na veškeré krájení ostatních surovin. Cibule na co nejmenší kostičky (já vím, mami, pořád je co zlepšovat, ale stejně jsem na tom líp jak Babica), to samé paprika. Rajčata jsem pro jistotu nakrojila do kříže, přelila vařící vodou a pak oloupala a nakrájela.
Nebyla jsem si jistá, jestli jsem lilek neosolila až moc, takže jsem ho ještě opláchla pod vodou a pak osušila a nakrájela. Na olivovém oleji jsem osmahla cibulku a přidala k ní lilek.
Chvíli jsem nechala zeleninu restovat a pak přidala papriku a rajčata.
Směs jsem lehce osolila a opepřila a nechala smažit, aby změkla. Pak jsem přidala dobrý rajčatový protlak (pokud byste použili ten neoslazený, asi bude cukr potřeba, nebo tedy uvedený kečup), worcester a chili. A jeden prolisovaný stroužek česneku, všechno jsem ochutnala a doladila dle chuti.
Pak už stačilo nechat tatarák vychladnout úplně (případně nechat vychladit v lednici) a dát si ho s topinkami.
Oproti původnímu receptu jsem přidala ještě navrch nasekanou bazalku, myslím, že k létu a zelenině se docela dobře hodí.
Pokud jste zarytým přívržencem hovězího tataráku, i tak dejte tomu z lilku šanci – pokud nejste zarytý odpůrce zeleniny, tak neprohloupíte.