Jaruna
Pomerančové muffiny
Maškrty před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 280 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1 lžíce + 1 lžička celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 250 ml podmáslí
- 180 g krupicového cukru
- 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
- 4 lžíce pomerančové marmelády (jsou-li v ní větší kousky ovoce, promixujte ji)
- 2 velká vejce o pokojové teplotě
- 90 g másla, rozpuštěného a vychladlého
- 3 lžíce likéru Cointreau či jiného pomerančového likéru
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- nutela k podávání
Postup
1 Troubu zahřejte na 200 °C. V misce důkladně smíchejte obě mouky, sodu, sůl a prášek do pečiva.
2 Tyčovým mixérem nebo v robotu zpracujte dohladka podmáslí, cukr, citronovou kůru a marmeládu. Setřete dolů hmotu ze stěn nádoby, přidejte vejce, máslo, likér a citronovou šťávu. Krátce zpracujte dohladka. Vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila.
3 Těstem naplňte formičky/košíčky a pečte 20 minut, aby měly muffiny lehce zhnědlý povrch a zaoblené popraskané vršky. Zapíchnutá špejle by měla vyjít s jedním dvěma vlhkými drobečky.
NĚCO NAVÍC
S marmeládami, džemy i s různými pyré a rosoly můžete v podstatě po libosti experimentovat. Stačí přitom dodržet alespoň přibližně poměry surovin uvedené v našich receptech.