www.delibety.com
RAW JABLKOVÝ CHEESECAKE S KARAMELEM
Raw sladké před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- Potřebujeme na korpus:
- velká hrst vlašských ořechů
- velká hrst rozinek
- čajová lžička skořice
- Potřebujeme na náplň:
- 2 velká jablka, nakrájená na kostky
- šťáva z 1 citronu
- 1 hrnek kešu oříšků, předem namočených a slitých
- 5 lžic rozpuštěného kokosového tuku
- 200 ml (polovina plechovky) kokosového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- špetka práškové vanilky
- Potřebujeme na ozdobu a karamel:
- 3 větší jablka, nakrájená na kostičky
- hrst sušených datlí
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce horké vody
Postup
Rozinky propláchněte na sítku vařící vodou. Spolu s vlašskými ořechy a skořicí je umixujte na drobně zrnitou a lepivou směs, kterou vetlačte do dortové formy s odnímatelným postranním prstencem. Použila jsem menší formu o průměru 19cm. Vnitřní strany formy lehce potřete trochou kokosového tuku.
Všechny ingredience na náplň společně velmi důkladně rozmixujte ve vysokém mixéru, zabere to nejméně 5 minut. Výsledná náplň by měla být naprosto bez hrudek, nadýchaná a krémová. Nalijte ji na připravený korpus a dort nechte odpočívat několik hodin v mrazáku. Já dávám přes noc, ráno pak dort přemístím do lednice, kde ho nechám ještě rozležet do konzistence ideální k podávání. V případě chuťové nouze stačí 2 hodiny v mrazáku a můžete rovnou konzumovat.
Na jablkový Everest dobře promíchejte jablkové kostičky s citronovou šťávou, aby nezhnědly a zasypte jimi vychlazený dort (doporučuji tak učinit před odstraněním postranního dortového prstence ;). Pro karamel jednoduše rozmixujte datle s citronovou šťávou a teplou vodou (tekutiny můžete potřebovat více či méně, záleží na šťavnatosti datlí). Mimo podávání dort udržujte v chladu.