Eva Kneblová
Perské pošírované hrušky
Dezerty před asi 10 roky z justspice.cz
Ingredience
- 4 velké hrušky velké hrušky
- 1 šálek vody
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce medu
- 4 sušené meruňky
- 2 (7 x 3cm velké) kousky citrónové kůry
- 1 (7 cm dlouhý) kus vanilkového lusku, rozkrojený napůl nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 celý hřebíček
- 4 podrcené vanilkové sušenky
- 5 lžic orestovaných, nahrubo posekaných, pistácií
Postup
Oloupejte hrušky a zbavte je jadřinců (dobře Vám poslouží vykrajovátko na melouny), stopky ponechejte. Odkrojte půl centimetru ze spodního konce každé hrušky, aby lépe stály.
Smíchejte vodu a následujících 7 surovin ze seznamu ve větším kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte hrušky, přiklopte a na mírném ohni vařte do měkka. Děrovanou lžící vyberte z vody hrušky a meruňky, nechte zchladnout. Přiveďte tekutinu opět k varu a vařte, dokud se nezredukuje zhruba na 1 šálek (asi 15 min). Přeceďte do mísy. Vychlaďte.
Nasekejte meruňky. Smíchejte meruňky, sušenky a 1 lžíci pistácií. Vyplňte 2 lžícemi směsi každou hrušku. Postavte hrušky do 4 misek. Přelijte každou hrušku čtvrtinou vychladlého syrupu a posypte 1 lžící pistácií.