Eva Kneblová
Smažená polenta s česnekovým chilli olejem
Přílohy před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- suroviny na 1 várku základní polenty
- olivový olej, na potření
- 100 g rukoly, k podávání
- skrojky citronu, k podávání
- 170 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 dlouhá červená chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná
- 1 lžíce jemně strouhané kůry z biocitronu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Příprava jídla
Polentu připravte podle základního receptu a vlijte na plech či prkénko vyložené pečicím papírem. Polentu rozhrňte plochým nožem na obdélník cca 20 × 30 cm. Chlaďte 40 minut, nebo tak dlouho, aby ztuhla.
Na česnekový chilli olej prohřejte olej, česnek, chilli a citronovou kůru 4 minuty na nízkém až středním plameni. Pak stáhněte z ohně, osolte a opepřete a dejte stranou zchladnout na pokojovou teplotu.
Zahřejte nepřilnavou pánev. Polentu nakrájeje na 2cm plátky a potřete je olivovým olejem. Plátky postupně opékejte na pánvi, 2–3 minuty z každé strany, dozlatova a dokřupava. Polentu a rukolu naaranžujte na talíře, zakapejte česnekovým chilli olejem a podávejte se skrojky citronu.