Jana Knotková
Pad Thai
Těstoviny, noky... před asi 10 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- Na 2 porce mám vyzkoušeno:
- Rýžové nudle – asi ½ balení
- 3 – 4 vejce
- 1 menší cibule
- 100 g klíčků
- půl svazku jarní cibulky
- 1 mrkev rozkrájená na drobnější nudličky
- olej
- třtinový cukr
- rybí omáčka
- sójová omáčka
- 1 limeta
- chilli
- cca. 2 lžíce nesolených arašídů
- Dobrovolné přísady:
- tofu
- kuřecí maso/ krevety
- rajčata
- 1 lžíce rýžového octa
- čerstvý koriandr
Postup
Nudle připravte podle návodu na obalu, většinou je třeba je namočit, a potom ještě uvařit. Nejdříve si do pánve vlijte olej, zkaramelizujte asi lžíci cukru, přidejte 1 lžíci sójové a půl lžíce rybí omáčky, popř. ocet, potom na oleji pár minut opečte uvařené nudle samotné, vyndejte je a dejte si je stranou. Dále si na oleji usmažte vejce - jako když připravujete míchaná vajíčka, akorát je nechte na větší kusy a víc je upečete, jako byste je chtěli vysušit. Potom si v pánvi dejte vejce na stranu a krátce orestujte klíčky, cibuli, mrkev a cibulku, vhoďte zpátky nudle, vše dobře zamíchejte a ještě chvíli spolu restujte. Na závěr ještě dochuťte sójovou omáčkou, rybí omáčkou, cukrem, limetovou šťávou, chilli a popř. koriandrem. Omáčky dodají nudlím hezkou hnědou barvu. Na talíři posypte nasekanými arašídami a přidejte k porci měsíček limetky na dochucení přímo v talíři.
Kdo si chce udělat takové lepší Pad Thai, přidá si ještě kuřecí maso, krevety nebo na kostičky nakrájené tofu.
Je třeba říct, že poměr přidaných omáček, cukru, limety a popř. soli je alchymie. Záleží hlavně na vás, jak výrazné chcete nudle mít. V Thajsku na každém stole měli cukr, rybí a sojovou omáčku a chilli. Pad Thai vám přinesli ne nijak moc ochucené, každý Thajec si hojně dochutil cukrem a přidal tolik chilli, že by to skoro žádný „neasijec“ neměl šanci sníst, na závěr zakapal rybí omáčkou a vymačkal skrojek limety, který dostal ke své porci nudlí.