www.delibety.com
KOKO-LIME RÝŽE S MRKVOVÝMI STRIPSY
Vegetarian před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- Potřebujeme na přípravu rýže:
- 1 lžíci kokosového tuku
- 1 hrnek rýže natural (výborná bude i jasmínová nebo basmati)
- 1 hrnek horkého zeleninového vývaru
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1/3 lžičky římského kmínu
- 1/3 lžičky skořice
- 1 špalíček citronové trávy
- 2 lžíce sušeného strouhaného kokosu
- 2 snítky meduňky
- Potřebujeme na přípravu mrkve:
- 5 větších mrkví
- 1 hrnek kešu oříšků, předem namočených a slitých
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce umeocta
- špetka bylinkové soli
- 2 lžíce dýňového oleje
Postup
Očištěné mrkve nakrájejte na silnější šikmé plátky, kešu oříšky nasekejte nahrubo. Promíchejte je s marinádou z javorového sirupu, umeocta a soli. Dýňový olej zatím nepřidávejte, jeho čas přijde později. Směs rozprostřete do větší mísy, aby na vás koukal každý plátek mrkve. Pečte na 190°C, dokud nepřipravíte vše ostatní. Nezapomeňte několikrát promíchat, aby se mrkev nebo oříšky nepřipálily.
V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk, přidejte koření (římský kmín a skořici) a opékejte, dokud se krásně nerozvoní. Na silný plamen tomu postačí minuta, dejte pozor, ať koření nepřipálíte. Přisypte také suchou rýži a opékejte další tři minuty. Zalijte horkým vývarem i kokosovým mlékem, přidejte citronovou trávu, nechte probublat a v případě potřeby dosolte. Přiklopte poklicí, stáhněte plamen na minimum a nechte vařit 30 minut, nebo dokud se všechna tekutina nevstřebá (rýže natural potřebuje delší čas).
Uvařenou rýži načechrejte vidličkou a opatrně (aby se neslepila) promíchejte s kokosem i drobně nasekanou meduňkou.
Když je mrkev měkká, zakápněte ji dýňovým olejem, promíchejte a nechte zapékat posledních 5 minut. Dýňový olej dodá lepší barvu i výraznější chuť.
Servírujte s jarní cibulkou a na talíři ještě zakápněte limetkovou šťávou.