www.delibety.com
Pomalu pečená krkovička
Hlavný chod před asi 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 5 kg krkovice v celku
- mořská sůl
- 500 ml vody
- 2 svazky rozmarýnu
- 2 svazky šalvěje
- 8 bobkových listů
- dijonská hořčice
- Na nálev:
- 30 g mořské soli
- 165 g cukru
- 21 litru vody
- 6 bobkových listů
- 1 svazek rozmarýnu
- 1 svazek šalvěje
- 1 palice česneku
- 35 g zeleného pepře
- Na pepřovocitronovou sůl:
- 40 g mořské soli
- 2 lžíce jemně mleté citronové kůry
- 45 g zeleného pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu prosinec 2012.
1. Udělejte nálev: sůl, cukr a 11/2 litru vody dejte do středně velkého hrnce a na slabém plameni zahřívejte, aby se cukr i sůl rozpustily. Poté přiveďte k varu, sejměte z ohně a lak přelijte do mísy. Přidejte bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř a zbylou vodu a nechte zcela zchladnout.
2. Mezitím krkovici několikrát propíchejte kovovou jehlici a ze všech stran do ní vetřete sůl a stáhněte ji potravinářským provázkem. Poté maso položte do hlubokého pekáče, přelijte lakem a nechte 24 hodin marinovat.
3. Troubu předehřejte na 220 °C. Krkovici vyndejte z laku a osušte ji.
4. Udělejte pepřovocitronovou sůl – sůl, citronovou kůru a pepř rozdrťte v hmoždíři. Polovinu směsi pak smíchejte s olejem a potřete ji krkovici ze všech stran. Zbytek soli dejte stranou. Do velkého pekáče nalijte ½ litru vody, přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed posaďte krkovici a 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přiklopte, teplotu v troubě snižte na 160–170 °C a pečte 4–5 hodin. Poté odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 20 minut dopečte. Podávejte posypané zbylou ochucenou soli, nejlépe s dijonskou hořčicí.
Tip: Na místo pětikilové krkovičky, můžete koupit dvě menší. Jednu podávejte na začátku párty, druhou třeba o půlnoci. Po přípitku sedne hostům jako máloco.
• 250 g, 100 g = 7,16 Kč
• 1 ks