www.delibety.com
Bourguignon
Hlavný chod před asi 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 750 g hovězího zadního
- 2 cibule, nakrájené na hrubo
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 350 ml červeného vína Grenache Syrah
- Carignan
- svazek bylinek – petrželky, rozmarýnu,
- tymiánu a bobkového listu
- 3 lžíce olivového oleje
- mořská sůl, 7 kuliček černého pepře
- hovězí vývar podle potřeby
- 50 g másla, změklého
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajského protlaku
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Příprava 20 min. Marinování přes noc. Dušení 3 hod.
1. Maso pokrájejte na kostičky velikosti sousta a v míse ho promíchejte s cibulí, mrkví a česnekem, zalijte vínem, přidejte svazek bylin a nechte přes noc marinovat.
2. Potom sceďte, bylinky vyndejte a spolu s marinádou uschovejte. V silnostěnném širším hrnci rozpalte olej a pak na něm zprudka osmahněte okapané maso a zeleninu. Abyste zabránili dušení, směs stále míchejte. Poté osolte a opepřete, přilijte marinádu i bylinky a přiklopené duste na mírném ohni tři hodiny. Podle potřeby podlévejte hovězím vývarem.
3. Máslo dejte do menší mističky, přidejte k němu mouku a prsty třete dohladka. Pak ze směsi udělejte dvě menší kuličky a těmi zahustěte bourguignon v momentě, kdy je maso měkké. Přidejte protlak a krátce povařte. Podávejte s grahamovou bagetkou.
• 250 g, 100 g = 7,16 Kč
• 1 ks