www.delibety.com
Banánovoskořicové šneky
Mlsný jažýček před asi 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 225 g polohrubé mouky
- 225 g chlebové mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička krupicového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 150 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 4 střední banány
- 200 g rozinek
- 2 lžičky skořice
- 100 g třtinového cukru
- 4 lžíce medu
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu září 2012.
1. Obě mouky smíchejte v míse, přidejte sůl, cukr a sušené droždí. Poté v sypké směsi udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko, našlehané vejce, olivový olej a 100 –150 ml teplé vody – tak abyste ze směsi uhnětli měkké, mokré těsto.
2. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 10 minut hněťte. Pak jej dejte do olejem vymazané mísy, překryjte čistou utěrkou a nechte kynout, aby zdvojnásobilo objem.
3. Máslem vymažte čtvercovou zapékací mísu o hraně asi 20 centimetrů. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválejte do obdélníku asi 30 x 25 cm a potřete ho rozpuštěným máslem. Banány pokrájejte na tenká kolečka a v míse je smíchejte s rozinkami, skořicí a cukrem. Směs rozprostřete na těsto – na tloušťku prstu od okrajů. Těsto zarolujte po delší straně, všechny vypadnuvší banány zatlačte zpět. Poté vzniklou roládu rozkrájejte na 7–9 šneků a ty jeden vedle druhého – řeznou stranu nahoru – vyskládejte do zapékací mísy. Přikryté utěrkou nechte 30 minut kynout.
4. Troubu předehřejte na 200 °C. Med zahřejte v rendlíku a polovinou potřete vršek šneků. Dejte na 20–25 minut péct dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte 10 minut zchladnout a pak vyklopte. Potřete zbylým medem a ihned podávejte.
• 250 g, 100 g = 7,16 Kč
• 1 ks