Veronika Horská
Trojitý dort z čokoládové pěny
Sladké před asi 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 250 g čokoládových sušenek, např. čokoládové věnečky
- 1 lžíce hladké mouky
- 125 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy
- kakao holandského typu
- Na čokoládovou náplň:
- 100 g tmavé čokolády, na kousky
- 125 ml 40% smetany
- Na čokoládovou pěnu:
- 200 g tmavé čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 600 ml 40% smetany
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu listopad 2010.
1. Dortovou formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem a její dno vyložte pečicím papírem. Čokoládové věnečky rozdrťte rukama do mísy a smíchejte je s moukou, pak přilijte máslo a vše dobře promíchejte. Vlhkou směs natlačte na dno připravené formy a dejte aspoň
na půl hodiny do ledničky.
2. Pusťte se do čokoládové náplně. Čokoládu nalámejte do menšího rendlíku, zalijte smetanou
a na středním plameni zahřívejte. Za stálého míchání nechte čokoládu zcela rozpustit a poté ji nalijte na sušenkový základ ve formě. Dejte na půl hodiny do lednice.
3. Na čokoládovou pěnu nalámejte čokoládu do rendlíku, přidejte vanilkový extrakt a polovinu smetany a na středním plameni zahřívejte. Za stálého míchání nechte čokoládu dohladka rozpustit. Sejměte z ohně a zhruba čtvrt hodiny nechte zchladnout. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a pak k ní postupně přilévejte tekutou čokoládu. Směs pak nalijte na základ dezertu ve formě. Dejte přes noc do ledničky. Před podáváním posypte dort kakaem holandského typu.
TIP - Pokud poslední vrstva přes noc úplně neztuhne, můžete dát dort hodinu před podáváním do mrazáku.
• 250 g, 100 g = 7,16 Kč
• 1 ks