Kate Pergnerová
Posilující polévka se zázvorem
Polévky VEGAN před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 100 g ovsa
- 3 lžičky mořské soli (nebo podle chuti)
- 2 mrkve
- 5cm kousek čerstvého zázvoru
- po 3 ks nového koření, bobkového listu a celého pepře
- 1 petržel a 1/3 menšího celeru
- 1 cibule
- cca 10 růžičkových kapustiček (nebo kadeřávek)
- trocha oleje na podušení zeleniny
- zelená část pórku nebo nať řeřichy
Postup
1 Propláchnutý oves na několik hodin namočte do dvou a půl litru vody. V téže vodě ho pak povařte spolu se solí, 1 mrkví vcelku, polovinou zázvoru, také vcelku, a kořením v plátýnku. Vařte do úplného změknutí; trvá to asi hodinu.
2 Zbylou zeleninu nakrájejte na kostičky a poduste na oleji. Dejte stranou třetinu uvařeného ovsa, vyjměte zázvor a plátýnko s kořením. Obsah hrnce rozmixujte na hladký krém.
3 Do krémového základu vložte zeleninu, přidejte zbytek ovsa a společně pár minut povařte. Zbylý zázvor nastrouhejte. Nakonec vmíchejte pokrájenou zelenou nať a šťávu ze strouhaného zázvoru podle chuti. Je-li polévka příliš zázvorová, zjemněte ji kouskem másla. Dochuťte solí a podávejte horké.