Jaruna
Pečená vepřová žebra
Večeře před asi 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- vepřové maso
- čokoláda hořká
- olej
- med
- sójová omáčka
- šťáva citronová
- worcesterská omáčka
- koření grilovací
- hořčice kremžská
- česnek
- paprička chilli červená
- pepř
- kari
- sůl
Postup
V misce rozmícháme med, citronovou šťávu a rozdrcené stroužky česneku. Do směsi přidáme olej, kremžskou hořčici, sójovou a worchesterskou omáčku, pepř a kari, podle chuti osolíme, přisypeme grilovací koření a znovu dobře promícháme.
Žebra nakrájíme podél kostí na jednotlivé kousky, lehce je potřeme připravenou marinádou, rozložíme do pekáčku a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak ztlumíme teplotu na 160 °C a žebra dále pečeme asi 45 minut doměkka. Hotová žebra vyjmeme z pekáčku a uložíme v teple.
Do pekáčku s výpekem přilijeme zbylou marinádu, přidáme chilli papričky a vše prohřejeme. Na závěr přidáme nastrouhanou čokoládu, promícháme a omáčku necháme asi 3 minuty v troubě dopéct (čokoláda se nesmí přehřát!).
Teplá žebra rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou z pekáče a podáváme je s pečivem nebo chlebem.