Lenka Volfová
JABLKOVÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ
sladké před asi 10 roky
Ingredience
- Těsto:
- 200g hladké mouky
- 100g Hery (másla, Sariny)
- 30g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- trocha nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
- Náplň:
- trocha umletých mandlí (množství dle libosti)
- 6 středních jablek
- citrónová šťáva z jednoho citronu
- hrst hrozinek
- lžička mleté skořice
- Drobenka:
- 50g másla (Sarina, olej, Hera)
- 1 skořicový cukr
- 40 g třtinového cukru
- 100 g polohrubé mouky
Postup
Pokud chcete zdravější variantu, můžete zvolit špaldovou nebo třeba žitnou mouku, bude to taky dobrý, ale jednou za čas můžete zhřešit! :D To samé můžete snížit množství cukru, ale jak píšu, tak je to nej! :D
Suroviny na těsto propracujeme nejprve v něco jako drobenku, za chvíli nám z toho vznikne klasické hladké těsto, které pořádně propracujeme, dáme do folie a necháme odležet v ledničce (půl až 1 hodinu, prostě než připravíme zbytek).
Mezi tím si připravíme klasickou drobenku, nastrouháme ořechy a očistíme jablka (oloupeme) a nakrájíme na plátky a zakápneme citronem, ať nám hned nezhnědnou!
Rozehřejeme troubu na 200 stupňů.
Pak vyválíme těsto (na pomoučeném válu) a dáme do formy vyložené pečícím papírem. Posypeme mletými ořechy, navrstvíme jablka (moje heslo je čím víc, tím líp :-)), popř. přidáme dle libosti hrozinky, zakapeme šťávou z citronu, ať je to takové nakyslé, přidáme skořici a posypeme drobenkou.
Koláč jsem pekla zhruba půl hodiny z obou stran a pak ještě cca 10 minut (na 180) jen ze spoda, jelikož na středu to trvalo krapet déle. Každopádně minimálně půl hodiny je třeba, pak to radši vždycky zkontrolujte - výsledná barva je nazlátlá... :-)
VÍCE NA: http://mnamoza.blogspot.cz