Jaruna
Janina boloňská omáčka se špagetami
Pasta před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 středně velká cibule
- 1 větší mrkev
- 1 řapík celeru
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1–2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku (zhruba 1 konzerva o 70 g)
- 1/2–1 lžička soli
- špagety a parmazán k podávání
Postup
1 Oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte 2 minuty trochu změknout. Přidejte
cibuli a celer a další 2 minuty míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.
2 Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo.
Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně – každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu. Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce probublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.
3 Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte se špagetami uvařenými podle návodu na obalu a najemno nastrouhaným parmazánem.