Vladimir Balko
Švestkový koláč s drobenkou
kolace před asi 10 roky z recepty.vareni.cz
Ingredience
- 100 g máslo
- 80 g cukr krupice
- 160 g hrubá mouka
- tuk na vymazání
- polohrubá mouka na vysypání
- čerstvé nebo kompotované švestky
- 300 ml mléko
- 1/4 lžičky sůl
- 80 g cukr krupice
- 1 - 2 ks žloutek
- 80 g máslo nebo rostlinný tuk
- 500 g hladká mouka
- 30 g droždí
Postup
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut kynout.
Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný a vysypaný plech nebo do formy, prsty těsto roztlačíme na celou plochu. Pokud se nám lepí těsto na prsty, namočíme si je do studené vody. Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Švestkový koláč necháme krátce kynout.
Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Upečený koláč můžeme pocukrovat.
Koláč lze připravit i bez drobenky a po upečení ho podávat se šlehačkou. Já ho dělám s drobenkou a nakonec ho malinko poliji šlehačkou nebo zakysanou smetanou, pak ho dám do trouby. Švestkový koláč si získá jemnou chuť.