www.delibety.com
Domácí mozzarella
homemade před asi 10 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- čerstvé mléko 2 l
- kyselina citronová 1 lžička
- syřidlo (k dostání je např. na www.milcom-as.cz) 1/2 lžičky
- uchování:
- syrovátka 250 ml
- sůl 1 lžíce
Postup
1
V mléce rozpusťte kyselinu citronovou a směs zahřejte na 38 °C. Odstavte z plamene a přidejte syřidlo. Zamíchejte a nechte oddělit sražené mléko a syrovátku. Tento proces bude trvat přibližně 20 minut.
2
Potom opět ohřejte a vařte asi 10 minut, až se tekutina vysráží do hrudek. Stále míchejte, ať se mléko nepřipálí.
3
Přelijte přes cedník (syrovátku uchovejte). Ve velkém hrnci ohřejte vodu těsně pod bod varu (na asi 90 °C). Cedník ponořte do hrnce tak, aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě, a nechte ho tam asi 5 minut.
4
Jakmile směs dosáhne teploty 60 °C, vytáhněte ji z vody. Vzniklou mozzarellu propracujte podobně jako kynuté těsto a vypracujte z ní jeden nebo více bochánků.
5
Skladujte je v lednici v roztoku, který si připravíte z uchované syrovátky, 250 ml vody a soli, ne déle než týden