ETA
Mazanec podle cukrářky Ivety Fabešové
Velikonoce před asi 11 roky z www.lidovky.cz
Ingredience
- 42 gramů droždí
- 100 gramů krupicového cukru
- 200 mililitrů vlažného mléka
- 500 gramů polohrubé mouky
- 50 gramů rozinek namočených ve 2 lžících rumu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- špetka soli
- kůra z ½ citrónu
- 2–3 žloutky
- 50 gramů pokrájených oloupaných mandlí
- 150 gramů rozpuštěného másla + na pomazání
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
Postup
Troubu předehřejte na 220°C. Než začnete, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechejte vzejít. Mezitím v míse smíchejte proseté mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citrónovou kůrou a kořením. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo.
Těsto důkladně zpracujte. Těsto přikryjte a nechejte na teplém místě asi dvě hodiny kynout. Během kynutí těsto dvakrát propracujte. Po vykynutí dejte těsto na vál a vypracujte z něj dva bochánky, které vložte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě asi 15 minut kynout. Mazance potřete vejci a posypte mandlemi. Dejte do trouby zprudka zapéct. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a propečte. Mazance jsou upečeny, jakmile špejle, kterou jste píchli do středu, zůstane po vytažení čistá. Po upečení mazance potřete rozpuštěným máslem.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/jak-na-nejlepsi-mazanec-prinasime-5-receptu-mistru-cukraru-pnm-/dobra-chut.aspx?c=A130322_195310_dobra-chut_mc