Kate Pergnerová
Sváteční gratinovaná bramborová kaše
Brambory VEGAN před asi 10 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- Uvaříme 600 g červené řepy doměkka, ale vodu nevyléváme. Oloupeme ji a nakrájíme. Uvaříme kilo oloupaných brambor a s mlékem a máslem z nich uděláme normální bramborovou kaši jak jsme zvyklí, akorát do ní vmícháme lžíci čerstvého sekaného kopru.
- Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přisypeme 3 lžíce celozrnné hladké mouky a umícháme cibulovou jíšku, kterou postupně naředíme 300 ml vývaru z řepy, rozmícháme a uvaříme hustou omáčku. Osolíme ji, přidáme řepu, 125 ml vegan zakysané smetany nebo tofunézy, lžičku dijonské hořčice, dvě lžíce strouhaného křenu, dvě lžíce vinného octa a lžičku kmínu.
- Na lžíci másla necháme změknout dvě šalotky, přidáme asi deset středních nakrájených žampionů a asi 20 minut restujeme. Potom žampiony osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a vmícháme tři vrchovaté lžíce sekané petrželky.
- Do vymaštěné zapékací mísy navrstvíme bramborovou kaši, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme řepu a povrch posypeme žampiony. Zapečeme při 200 stupních asi půl hodiny.
Postup
.