Kate Pergnerová
Pizza s červeným zelím
Slané koláče, muffiny VEGAN před asi 10 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- Na 2 pizzy.
- Dva dny předem zpracujeme těsto z 1 kg hladké mouky, špetky soli, 15 g čerstvého droždí a dostatečného množství vody tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. Těsto v míse zakryjeme a dáme do chladu. Den, kdy chceme péct, asi polovinu těsta prohněteme s půl lžičkou soli, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla na dvě hodiny vykynout. Ze zbytku těsta můžeme péct třeba rohlíky nebo sladké koláče, cokoliv, vydrží až 4 dny v chladu. Nápad s odleželým těstem je převzatý od Maškrtnica.cz.
- Na pizzu můžeme použít i jakékoliv jiné vhodné osvědčené těsto.
- Polovinu hlávky červeného zelí nakrájíme na nudličky. Na dvou lžících olivového oleje necháme zezlátnout pokrájenou cibuli, přidáme zelí, 400 ml rajčatové šťávy, nejlépe domácí, malou skleničku sušených rajčat naložených v oleji (bez oleje), osolíme, okořeníme bazalkou, šalvějí a tymiánem a dusíme 10 minut.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Dva plechy potřeme olejem a roztáhneme na ně bochánky těsta. Hůře se s ním pracuje, je velmi pružné. Náplň ze zelí navrstvíme na těsto, posypeme sýrem (vegani vynechají) a pečeme při 180 stupních asi 20 – 30 minut.
- Těsto je po upečení tvrdší, hodně křupavé, jsou to spíš takové placky. Kdo má rád měkké, vláčné těsto, udělejte si raději klasickou verzi. Mně tahle zajímavá „pizza“ moc chutnala.
Postup
.