Jana Knotková
Celozrnné bagely
Pečivo před asi 10 roky z eatwithlenka.blogspot.cz
Ingredience
- 3 hrnky celozrnné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 a 1/3 hrnku vlažné vody
- 1 balíček suchého droždí
- 2 lžíce cukru
- lžíce soli
- slunečnicová semínka, sezam, mák, borůvky, kousky čokolady...........
- rozšlehané vajíčko se lžící vody a lžičkou soli na potření před pečením
Postup
V pár lžicích vlažné vody rozpustíme balíček droždí a špetku cukru . Necelý 1/2 litr vody utřeme v míse s rostlinným tukem (3lžíce), do této směsi přidáme vzešlé droždí, cukr (2 lžíce), sůl (1 lžíce) a podle chuti asi 1/2 lžičky pepře.
Pomocí hnětače zatřeme po částech postupně 700 g hladké mouky (00). Moukou popřášíme i pracovní plochu, vyklopíme na ní těsto a ještě 5 minut hněteme. Během hnětení zapracováváme tolik mouky z pracovní plochy, aby bylo těsto pružné, ne příliš suché, vytvarujeme jako kouli.
Těsto vložíme do máslem vymazané mísy a potřeme ho ještě trochou másla. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Pak vyklopíme na pomoučenou plochu a zase prohněteme.
Troubu předehřejeme na 230 stupňů. Z jedné strany pracovní plochy položíme čistou utěrku, z druhé strany utěrku poprášenou moukou. Vyjmeme těsto, rozpůlíme a půlku vrátíme do mísy, přikrejeme a dáme do chladu. Druhou polovinu rozkrájíme na 6 dílů.
Dáme vařit 3 litry vody. Vezmeme vždy jeden kousek těsta a vytvarujeme bochánek. Palcem omoučeným v mouce vypíchneme uprostřed otvor a pak ho roztahujeme až vytvoříme kroužek. Hotové bagely pokládáme na pomoučenou utěrku.
Do vroucí vody v hrnci vsypeme cukr (4 lžíce), sůl(1 lžíce) a prášek do pečiva(1 lžička). Po jednom vkládáme bagely a necháme z každé strany 1 minutu povařit, vyndáme, necháme okapat a položíme na čistou utěrku.
Bílek prošleháme s lžičkou vody. Vymazaný plech posypeme asi 1 lžící kukuřičné krupice. Bagely klademe na plech a potíráme rozšlehaným bílkem. Do malé misky dáme vodu a asi 4 kostky ledu a dáme na dno trouby.
Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Necháme ještě 5 minut odpočívat ve vypnuté troubě, pak vyndáme a necháme vychladnout.