ETA
Mazanec podle pekaře Martina Hanuse
Velikonoce před asi 11 roky z www.lidovky.cz
Ingredience
- •230 gramů hladké mouky
- •100 gramů polohrubé mouky
- •20 gramů droždí
- •115 mililitrů vlažného mléka
- •60 gramů cukru
- •1 sáček vanilkového cukru
- •70 g změklého másla
- •4 gramy soli
- •5 gramů nastrouhané citronové kůry
- •1 vejce
- •35 gramů rozinek
- •35 gramů nasekaných loupaných mandlí
- •mandlové lupínky na posypaní
- •vejce na pomazání
Postup
Smícháme polohrubou a hladkou mouku, nasypeme ji do mísy a vytvoříme důlek. Do něj nalejeme 2/3 mléka a přidáme rozdrobené droždí. Pak ze stran odebíráme mouku a pomalu ji mícháme s mlékem a droždím. Musí vzniknout těsto podobné jako při výrobě lívanců. V tu chvíli ho posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny včetně zbytku mléka a vypracujeme těsto. Rozinky a mandle přidáme úplně nakonec! Poté těsto necháme asi 30 minut odpočinout na dřevěném válu. Z těsta vypracujeme bochánek, přendáme na plech a necháme hodinu kynout. Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými plátky a nahoře rozstřihneme do tvaru kříže. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 40 až 50 minut.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/jak-na-nejlepsi-mazanec-prinasime-5-receptu-mistru-cukraru-pnm-/dobra-chut.aspx?c=A130322_195310_dobra-chut_mc