Jaruna
Citronový koláč se smetanou
Pečení před asi 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná hladká
- máslo
- cukr
- vejce
- mouka
- tuk
- citron
- cukr moučkový
- vejce
- cukr
- smetana na šlehání
- citronová kůra
- šťáva citronová
Postup
Nejdříve připravíme těsto. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme nakrájené máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Přimícháme cukr a vejce a vypracujeme měkké tvárné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.
Pak těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na kruhový plát a vyložíme jím vymazanou kulatou formu. Těsto zakryjeme kruhem vystřiženým z papíru na pečení, zasypeme ho suchými fazolemi, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut. Pak fazole i papír odstraníme a těsto pečeme ještě 5 minut, až dno vyschne. Vyjmeme ho z trouby a teplotu stáhneme na 180 °C.
V míse ušleháme celá vejce, přidáme smetanu, citronovou kůru a šťávu a cukr a umícháme hladký krém, který nalijeme na předpečený korpus.
Koláč vrátíme do trouby a pečeme 35 - 40 minut, dokud citronová náplň zcela neztuhne.
Upečený koláč necháme trochu vychladnout a pak ho pocukrujeme a ozdobíme kolečky citronu.