www.delibety.com
Datlový koláč s jablkem
Mlsný jažýček před asi 10 roky
Ingredience
- 2 hrsti vypeckovaných datlí
- 1 jablko
- 350ml sójového mléka
- 200g hladké celozrnné špaldové mouky
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 100ml oleje
- 2 lžíce rostlinného tuku Alsan + trochu na potření jablek
- 2 lžičky bio prášku do pečiva (bez fosfátů)
- 1 sáček vanilkového cukru bio
- 2 lžíce ječného sirupu se sladem
- 1 lžička skořice, 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce lněného semínka
Postup
Datle nechte deset minut stát v horké vodě, aby změkly. Poté je dobře opláchněte a spolu s vlašskými ořechy a olejem je zpracujte v mixéru, dokud hladkostí nebudou připomínat povidla.
V kastrůlku zahřejte mléko spolu s máslem, dokud se nerozpustí. Když je mléko horké, sejměte ho z plotny a metličkou do něj zašlehejte mleté lněné semínko, vanilkový cukr, ječný sirup, skořici, i vanilkový extrakt. Nakonec mléko spojte s ořechovo-datlovou částí. Dobře prošlehejte metličkou. Když se datle dokonale smísí s teplým mlékem, začne celá směs krásně vonět.
Mouku prosijte spolu s práškem do pečiva. Nakonec přichází na řadu jablko. Polovinu nastrouhejte a spojte spolu s moukou i našlehanou směsí. Těsto dobře promíchejte a přesuňte do kulaté formy. Druhou polovinu jablka nakrájejte na velmi jemné plátky pomocí škrabky na zeleninu a naaranžujte je do kruhu. Ve finále jablka zlehka potřete trochou rozpuštěného másla.
Pečte na 180°C alespoň půl hodiny (závisí na průměru a výšce formy), o stavu se ujistěte zapíchnutím špejle.
Hotový koláč nechte chladnout ve formě a poté na roštu.