Michaela Krejčová
Zlatá hrachová polévka
Polévky před asi 10 roky
Ingredience
- 1 menší cibule
- 100 g suchého žlutého hrachu
- 1 mrkev
- 300 ml zeleninového vývaru
- 2 sušená rajčata (suchá, ne v oleji)
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 3 kuličky černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- Na ozdobu:
- hrst lístků petrželky
- 3 lžíce dýňových semínek
Postup
Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky, česnek oloupejte. Suchý hrách propláchněte. V hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli, promíchejte, po minutě prolisujte česnek, přisypte mrkev a hrách a zalijte vývarem. Vsypte černý pepř, bobkový list a sušená rajčata, přiveďte k varu, poté ztlumte na mírný stupeň a nechte probublávat asi 25 minut, dokud se hrách neuvaří.
Je-li hrách měkký, vylovte bobkový list a kuličky pepře, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte.
Na pánvi nasucho opražte dýňová semínka, petrželku a nasekejte nadrobno, polévku rozdělte do talířů, ozdobte semínky a petrželkou.