Michaela Krejčová
Asijská houbová polévka
Polévky před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 00g shii-take hub
- 300g jiných oblíbených hub (hlíva, jidášovo ucho, hnědé žampiony..)
- 1 litr dobrého zeleninového vývaru
- 4cm zázvoru, na tenké plátky
- 2 kousky citronové trávy, nasekané na menší kusy
- 2 lžíce oleje
- 2 větší cibule, nasekané nadrobno
- plechovka kokosového mléka (doporučuju bio od Alnatury)
- 1 lžíce sojové omáčky
- zelená kari pasta podle chuti
- 2 lžíce citronové šťávy
- sekaný koriandr (odpůrci jako já nahradí petrželkou)
- sůl
Postup
V menším hrnci zahřívejte vývar, přidejte citronovou trávu a zázvor. Přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat pod pokličkou, dokud nepřipravíte vše ostatní (asi 15-20 minut).
Pusťte se na houby. Očistěte je jak jste zvyklí (já klobouky otírám kuchyňskou utěrkou) a nakrájejte na větší kousky (několik pěkných si můžete nechat stranou, opéct na pánvičce a použít při servírování). Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte sekanou cibuli a smažte, dokud nezačíná lehce hnědnout. Přidejte houby a opékejte asi 5 minut. Až se rozvoní, lehce je osolte a přilijte nim přecezený vývar. Přikryjte poklicí a nechte vařit.
Jakmile jsou houby měkké, dochuťte sojovou omáčkou a kari pastou (já dávám zarovnanou čajovou lžičku). Přidejte i celou plechovku kokosového mléka, citronovou šťávu a dobře promíchejte.
Podávat můžete s několika opečenými houbami (viz. bod 2) a trochou kokosového krému.