Michaela Krejčová
Zeleninová krémová polévka s čočkou
Polévky před asi 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 velká cibule, na kostičky
- 2 petržele, očištěných na kolečka nakrájené
- 5 mrkví, očištěných na kolečka nakrájených
- 3 řapíky celeru, pokrájených na cca 0,5 cm plátky
- 800 g rajčat (použila jsem dvě velká masitá)
- olivový olej (máslo)
- 3 bobkové listy
- 3 snítky tymiánu, použijte jen lístečky a stonek zahoďte
- 250 g suché čočky (použila jsem hnědo-zelenou)
- (1 l zeleninového vývaru)
- čerstvý koriandr na servírování
Postup
1. Den předem namočenou čočku si uvařte do měkka a neslévejte přebytečnou vodu.
2. Ve velkém hrnci si na oleji (a másle) orestujte krátce cibuli, přidejte mrkev, petržel, celer a ještě restujte dalších 10 minut, občas zamíchejte.
3. Přidejte rajčata pokrájená na větší kusy, zalijte vodou (nebo vývarem) jen tak, aby byla všechna zelenina potopená, přidejte tymián, bobkový list a jemně vařte dokud nebude mrkev měkká.
4. Vyndejte bobkové listy a tyčovým mixérem nebo robotem polévku rozmixujte na jemný krém. Přidejte uvařenou čočku i s tekutinou co Vám zbyla, dokořeňte solí, pepřem podle chuti a krátce prohřejte. Popřípadě nařeďte vodou do požadované konzistence husté krémové polévky.
5. Servírujte s lístky čerstvého koriandru, pokud ho máte rádi a pár kapkami olivového nebo například dýňového oleje.