Michaela Krejčová
Egyptská čočková polévka
Polévky před asi 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 větší cibule
- 2 lžíce ghí nebo extra panenský olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 2 střední mrkve
- 1 rajče
- 1 střední brambora
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 2 hrnky/500 g žluté nebo červené čočky
- 1,5 l vody nebo vývaru
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti
Postup
1. Na tuku orestujte do zlata cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte.
2. Ke koření teď můžete přidat zbývající ingredience. To znamená všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky a čočku. Zalijte vývarem nebo vodou, posolte a přiveďte k varu. Stáhněte výkon na minimum a přiklopené takto nechte jemně probublávat dokud čočka nebude měkká, přibližně 15-20 minut.
3. Pomocí ponorného tyčového mixéru nebo blenderu polévku rozmixujte na jemné pyré, které dochuťte solí a pepřem, popřípadě pokud je příliš husté, nařeďte vývarem nebo vodou. Servírujte posypané čerstvým koriandrem nebo velkolistou petrželí spolu s citrónem na přikyselení.