Michaela Krejčová
Lilková polévka s parmazánem
Polévky před asi 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 3 malé lilky nebo 2 střední
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule na jemné kostičky
- 4 stroužky česneku na plátky
- 450 g masitých rajčat (nebo konzervu krájených nebo celých rajčat)
- 3 hrnky vody (z výhodou i vývar ..))
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvá bazalka
- 80 g strouhaného parmezánu na servírování
- krutóny na servírování
Postup
1. Předehřejte si troubu na 220°C. Lilkům odřízněte stopku, rozpulte je podélně na půl. Ostrým nožem vytvořte opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale aby jste nenarušili slupku. Pokapejte každý olejem, postačí 2 polévkové lžíce a dejte péct do trouby na 30 minut.
2. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte cibulku do měkka, přidejte česnek a ještě minutu restujte.
3. Lžící vydlabejte dužinu lilků, mělo by to jít snadno, jako měkké máslo, přidejte k cibulce, slupky vyhoďte. Přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku), vodu, osolte a přiveďte k varu. Takto jemně vařte přiklopené 20 minut.
3. Na závěr přidejte čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte s parmezánem a krutóny. Miluju krutóny z pivních rohlíků..)