www.delibety.com
Žitný chlebový kvásek
Chlieb a iné pečivo před asi 11 roky
Ingredience
- Alchymia inšpirovaná: http://www.laskominyodmaryny.cz
- S žitným chlebovým kváskem jsem bojovala celkem dlouho, první pokus dopadl naprostou katastrofou, kdy celý zplesnivěl, a tak od té doby k jeho výrobě používám raději převařenou vodu. Večer ji převařím a ráno vychladlou ji použiji do kvásku. Také průvan mu nedělá vůbec dobře, tak pro něj najděte nějaké teplejší místo - v létě stačí opravdu jen místo bez průvanu, v zimě třeba vedle kamen. Kvásek by měl stát v teplotě 24 až 27°C. Aktivní kvásek má v sobě vždy malé vzduchové bublinky a nasládlou vůni, trochu připomínající jablka.
- Kvásek na pečení nespotřebujete všechen, můžete jej uchovat v ledničce v uzavřené sklenici. Z ledničky je potřeba jej vytáhnout šest hodin před přípravou těsta. Tři hodiny jej necháte stát na teplém místě, poté jej přikrmíte 50 g žitné mouky a 50 g převařené vychladlé vody a kvásek necháte další tři hodiny vzejít. Odeberete potřebné množství kvásku a zbylý uschováte opět v ledničce.
- vysoká sklenice (např. zavařovací 0,7 l)
- žitná celozrnná mouka
- voda
Postup
1. den ráno
V dobře vymyté a vysušené sklenici smícháme 50 g žitné mouky a 50 g převařené vychladlé vody, vznikne hustá kaše. Sklenici přikryjeme alobalem a odstavíme ji na teplé místo bez průvanu. Večer kvásek dobře zamícháme. V kvásku se začínají tvořit vzduchové bubliny a začíná řídnout.
2. den ráno
Kvásek přikrmíme 50 g žitné mouky a 50 g převařené vychladlé vody a dobře zamícháme. Sklenici přikryjeme alobalem, dáme na teplé místo bez průvanu a kvásek necháme pracovat. Pokud by Vám chtěl kvásek utéct ze skleničky, stačí jej zamíchat.
3. den ráno
Stejně jako předešlý den kvásek přikrmíme 50 g žitné mouky a 50 g převařené vychladlé vody. Dobře zamícháme, sklenici přikryjeme a odstavíme na teplé místo bez průvanu. Po dvou hodinách by měl kvásek bublat. Večer a pokaždé, když chce utéct ze skleničky, jej zamíchejte.
4. den ráno
Poslední den přikrmování kvásku. Do kvásku přidáme 50 g žitné mouky a 50 g převařené vychladlé vody a dobře zamícháme. Na teplém místě jej necháme pracovat a přibližně za 3 hodiny jej už můžeme použít k přípravě těsta na chleba.
Iveta před více než 10 roky
Mám v ledničce.Včera jsem z něho dělala lívance.