Jaruna
Koláč s ančovičkami podle Julie Child
Pečení před asi 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- listové těsto
- mouka pšeničná hladká
- cibule
- olej olivový
- rajčata
- česnek
- oregano
- sůl
- pepř mletý
- vejce
- žloutek
- ančovičky
- rajčatová pasta
- petržel hladkolistá
- paprika mletá
- pepř cayenský
- olivy černé
- sýr Parmazán
Postup
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto položíme kruh vystřižený z papíru na pečení a zasypeme ho fazolemi (aby se těsto při pečení nezvedalo). Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut.
Cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme ji v pánvi na oleji jen tak, aby cibule změkla, ale nezhnědla. Rajčata nařízneme na vrchu do kříže, krátce je spaříme ve vroucí vodě a pak rajčata oloupeme. Zbavíme je semínek, dužninu nakrájíme na menší kostičky a přidáme je do pánve k cibuli. Pak přidáme nasekaný česnek a bylinky, sůl a pepř, pánev zakryjeme a na mírném plameni vaříme asi 5 minut. Pak zvýšíme plamen a již bez pokličky vaříme dalších 5 minut.
V míse smícháme vejce, žloutky, nakrájené ančovičky, olej, rajčatovou pastu, petrželku, mletou papriku a pepř. Vše důkladně promícháme a přidáme do rajčatové směsi v pánvi.
Z formy odstraníme papír s fazolemi a na těsto nalijeme rajčatovou směs. Rozdělíme na ni olivy, posypeme ji parmazánem a pokapeme 1 lžící olivového oleje.
Teplotu v troubě snižíme na 180 °C, vložíme do ní koláč a pečeme asi 30 minut, nebo dokud vejce nejsou upečená a povrch koláče zlatavě hnědý.