Kateřina Mikešová
Malinový dortík
Sladké před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g másla, změklého
- 250 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 4 vejce
- 350 g hladké mouky
- 2¼ lžičky kypřicího prášku
- 250 ml mléka
- 1 hrnek mražených malin (asi 100 g)
- 60 ml sladkého sherry
- 375 ml 12% smetany
- 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
- 4 žloutky
- 60 g krupicového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (maizeny)
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
Příprava jídla
1 V kastrůlku pomalu přiveďte k varu 12% smetanu s vanilkovým luskem. Stáhněte z ohně a vyjměte vanilku. V míse prošlehejte žloutky, cukr a škrob. Pramínkem za stálého šlehání přilévejte horkou ochucenou smetanu. Vraťte na oheň a mírně zahřívejte za stálého míchání 8–10 minut, až směs zhoustne a přestane stékat z vařečky. Vložte do chladničky odpočinout.
2 Předehřejte troubu na 160 °C. V míse prošlehejte máslo, cukr a dřeň vyškrábnutou z vanilky. Postupně zašlehejte vejce. Zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec vmíchejte mléko a maliny a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (každý po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut. Po vyjmutí z trouby pokapejte horké dortíky sherry a nechte vychladnout. Přidejte smetanu ke šlehání do žloutkového krému a našlehejte. Naneste na dortíky.