Michaela Krejčová
Drbáky se zelím
Má oblíbená jídla před více než 10 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- Pravé drbáky se dělají bez mouky, takže to je ten pravý recept pro vás, kteří mouku nemůžete. Drbáky jsou měkké konzistence, ale nesmí být mazlavé, chuťově jsou výtečné.
- 1,5 kg brambor oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme je do síta vykapat a potom ještě ze všech sil vymačkáme vodu, nejlépe v ubrousku. Je to důležité, jinak budou drbáky mazlavé. Dalších 1,5 kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme najemno nebo umeleme na masovém strojku. Obojí brambory promícháme, osolíme a zpracujeme tuhé těsto, ze kterého děláme kulaté knedlíky velké asi jako tenisáky. Z tohoto množství uděláte 14 drbáků. Zavařujeme je do vroucí dobře osolené vody a vaříme do té doby, dokud nevyplavou na hladinu. Na talíři je ochutíme dozlatova osmahnutou cibulkou a jako přílohu podáváme červené zelí: menší hlávku červeného zelí nakrájíme na nudličky, podlijeme 400 ml červeného vína, osolíme, přidáme lžičku fenyklu a dusíme ne úplně doměkka, zelí by mělo chroupat. Hotové zelí promícháme s jednou velkou červenou cibulí nakrájenou na kostičky, dvěma lžícemi třtinového cukru, 4 lžícemi jablečného octa a jednou velkou sterilovanou okurkou nastrouhanou nahrubo. Případně dosolíme.
Postup
.