www.delibety.com
Paella
Ryby a seafood před asi 11 roky z www.lidovky.cz
Ingredience
- * 8 tygřích krevet * 8 krevet střední velikosti * 350 g kalamárů (nebo kuřecího masa) * 3 větší hodně zralá rajčata * 2 stroužky česneku * 2 cibule * 2 papriky * 750 g rýže * 1,5 l rybího nebo zeleninového vývaru a 250 ml zeleninového vývaru * 1 až 2 dl bílého vína * olivový olej * špetka šafránu * sůl, pepř * 250 g slávek * 250 ml zeleninového vývaru na slávky
Postup
V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, česnek a papriku. Pak přidáme mořské plody (kalamáry je nejlepší krájet na plátky, vytvoří se kolečka) a orestujeme – stačí tři čtyři minuty.
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi.
Nakonec přisypeme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme rybím (zeleninovým) vývarem nebo vodou a vínem. Vaříme nejprve zprudka asi deset minut, pak přidáme špetku šafránu (rýži obarví dožluta), plamen stáhneme a necháme dusit dalších asi patnáct minut, dokud není rýže měkká a všechna tekutina se neodpaří. Nemícháme. Můžeme dochutit solí či pepřem.
Slávky povaříme ve zbylých 250 ml zeleninového vývaru (vařením by se měly otevřít – ty, které zůstanou zavřené, je potřeba vyhodit) a paellu jimi dozdobíme.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/paella-je-spanelsky-poklad-jak-pripravuje-roman-paulus-pgu-/dobra-chut.aspx?c=A120801_150858_dobra-chut_glu