www.delibety.com
Pečené batáty s domácím žervé a opékanými kešu
Rýchla večera před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 3 střední batáty
- olivový olej
- jarní cibulku
- hladkolistou petrželku
- dvě hrsti kešu ořechů
- bylinkovou sůl, pepř
- Na domácí žervé:
- 1 bílé bio tofu
- 4 lžíce oblíbeného oleje (používáme a doporučujeme bodlákový)
- 1 bílá cibule
- šťáva z poloviny citronu
- sůl, pepř
Postup
Předehřejte troubu na 200°C. Batáty pečlivě omyjte a vydrhněte, ale neloupejte. Každý potom lehce potřete olejem a sólo zabalte do alobalu. Pečte ideálně hodinu, ale záleží na velikosti hlíz. Pokud seženete spíš větší, ještě jim čtvrt hodinky přidejte. Po vytažení z trouby nechte batáty odpočívat zabalené alespoň 20 minut. Zůstanou stále velmi horké a ještě samy "dojdou". Věřte, že budou dokonale měkké a chutné jako dortíček ;) V mezičase ale nechytáme lelky a připravíme zbytek.
Tofu rozbrobte do mixéru, zalite olejem, citrónovou šťávou a přidejte cibuli (stačí nasekat na větší kousky). Vymixujte po pulzech na požadovanou konzistenci. Jakmile se cibule rozmělní, je ve směsi dostatečné množství tekutiny. Při delším mixování dosáhnete skutečně velmi jemné konzistence (ideální na pečivo), ale v tomhle receptu vsaďte na hrubší strukturu. Dochuťe solí a pepřem, popřípadě oblíbenými bylinkami. U nás fandíme kyselým chutím, takže dáváme šťávu z celého citronu.
Kešu opečte na pánvi, můžete přidat kapku řepkového oleje a trochu soli. Dobře míchejte! Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.
Hlízy rozbalte, nařízněte nožem a roztrhněte vidličkami. Nezapomeňte je nejdříve osolit. Poté naplňte žervé a petrželkou, zasypte kešu i cibulkou a servírujte. Batáty se krásně oddělují od slupky, ale volbu o její konzumaci nechávám na vás ;) Já ji nejím, ovšem můj muž tvrdí, že to je na tom přece to úplně nejlepší!