Kate Pergnerová
Zapečená polenta se zeleninou a sojovým masem
Polenta VEGAN před více než 10 roky z kucharkazesvatojanu.blogspot.cz
Ingredience
- 150 g sojového granulátu 15 minut povaříme v zeleninovém vývaru, slijeme a necháme okapat v cedníku. Přivedeme k varu 1 l osolené vody a tenkým pramínkem do ní postupně a za stálého míchání vsypeme 300 g kukuřičné mouky. Ztlumíme plamen na minimum a zakryté necháme deset minut vařit. Potom polentu rozprostřeme na pečicí papír ve studené vodě namočenou stěrkou na plát vysoký asi 1,5 cm. Necháme vychladnout.
- Na třech lžících olivového oleje osmahneme dvě cibule a čtyři stroužky česneku najemno nasekané, přidáme 200 g mrkve nakrájené na drobné kostičky a 200 g nakrájeného řapíkatého celeru. Chvíli opékáme a přidáme uvařený sojový granulát. Společně ještě mícháme asi pět minut a pak přidáme konzervu rajčat i se šťávou, 120 ml červeného vína, půl lžičky tymiánu, 1 drcenou chilli papričku, osolíme a odkryté dusíme 15 minut.
- Polentu nakrájíme na proužky a vyložíme jimi vymaštěnou zapékací misku. Na polentu navrstvíme zeleninovou směs, znovu polentu atd.. Vrchní vrstva je z polenty. Pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje a zapečeme na 200 stupňů asi 30 – 40 minut dozlatova. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Postup
.