Hany
Double citronový cheesecake
Sweet před asi 10 roky
Ingredience
- Krusta:
- 11/4hrnku sušenek (nejlépe zázvorky nebo lotus)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- Náplň:
- 120 g Lučiny
- 120 g zakysané smetany
- 3 lžíce mouky (špaldovou jemně mletou)
- špetka soli
- 1 lžička bourbon vanilky (třeba od Biovegan)
- 2 ks citrónu
- 60 g cukru
- 2 velká vajíčka a 1 žloutek
- Poleva:
- 6 velkých žloutků (
- 1 hrnek třtinového cukru
- kůra z citrónu
- 8 lžic másla
Postup
Předehřejte troubu na 180-200 C /záleží jakou máte troubu/. Dejte ingredience na krustu do mixéru a mixujte do žmolenky, pak ručně upěchujte na dno dortové formy. Pečte 10-15 min, posléze nechte vychladnout a vrhněte se na náplň. Ušlehejte Lučinu a zakysanou smetanu do krémova - cca 2 min, postupně přidávejte cukr, mouku, šťávu z citrónu, vanilku a sůl, posléze přidávejte vajíčka po jednom a zašlehávejte. Krém nalijte na vychladlý korpus ve formě a povrch rovnoměrně uhlaďte. Formu zvenku dobře utěsněte (nejlépe pomocí alobalu), postavte do nějakého pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy, vše vložíme do trouby vyhřáté na 120-150 C a v této vodní lázni pečeme 45 min. Během pečení troubu neotevíráme, krém by mohl klesnout! Že je koláč hotový poznáme poklepáním lžící na bok formy - náplň by se měla třást jako želé. Hotový koláč necháme dokonale vychladit. Mezitím se vrhneme na výrobu domácího lemon curd (něco jako poleva či puding) Dejte do hrnku šťávu, žloutky, cukr a nastrouhanou kůru ze dvou citrónu a šlehejte metličkou až do jemného krému - asi 10 minut. Směs začne postupně houstnout, nesmíte ale směs vařit, srazily by se žloutky. Takže na středním, mírném plameni a pomalu. Když směs začíná houstnout, zredukujte plamen a míchejte dalších 10 min. Po zhoustnutí vypněte sporák a do hmoty přidejte zbylou kůru a máslo, míchejte až se vše spojí. Nechte vychladnout. Takto připravený lemon curd vám vydrží v uzavřené skleničce v ledničce až týden! Hodí se výborně k palačinkám, scones nebo jen tak vrstvit do malých pohárků s rozmělněnými sušenkami a Lučinovým krémem. Po vychladnutí potřete touto směsí vychladnutý cheesecake a máte hotovo. Podáváme s kopečkem řeckého jogurtu a snítkou meduňky či máty.