Kate Pergnerová
Bramborový guláš na šalvěji
Brambory VEGAN před více než 10 roky z www.varimezdrave.cz
Ingredience
- • 1200 g syrových očištěných brambor
- • 330–350 g cibule
- • 50 g panenského olivového oleje
- • 3 vrchovaté lžičky koření „maso na šalvěji“
- • 1 lžička libečku
- • 2 lžičky sušeného česneku granulátu
- • 2 lžičky koření„pašerák“
- • 2 lžičky sušeného šalvěje
- • špetka mletého bobkového listu
- • 30 g sojového nápoje s příchutí smetany„Zajíc“ + 300 ml vlažné vody
- • 20–25 g bramborového škrobu
- • 1 lžíce kvalitní hořčice bez cukru
- • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
- • mořská sůl
Postup
Asi největší část přípravy zabereočištění brambor a jejich nakrájení na kostky, jako bychom je vařili na přílohu.Cibule mnoho není, a tak její nakrájení na drobno nečiní velké problémy.
V hrnci si rozehřejeme panenskýolivový olej a cibulku na něm krátceorestujeme, až zesklovatí. Neopékáme ji do tmava. Ještě před přídavkem brambor přidáme k cibulce koření „maso na šalvěji“ a pěkně ho rozmícháme, aby se v oleji probarvilo.
Jakmile ho máme promíchané, neotálíme s přidáním syrových krájenýchbrambor. Bramborové kostky v cibulce mícháním obalíme a obarvíme kořením, které obsahuje ve velké míře i červenou papriku. Do hrnce přilijeme 700 ml vody, lehce osolíme a přidáme libeček, sušený česnek, koření „pašerák“,šalvěj a špetku mletého bobkového listu. Přikryté dusíme do měkka.
Asi po 12 minutách dušení budou brambory měkké a tak přistoupímek závěrečnému kroku, což je zahuštění.
Tzv. „ctíme barvu“ a bramborový guláš zahustíme bramborovým škrobem, rozmíchaným v sojovém nápoji. Záklechtku přidáme do guláše a povaříme asi 2 minuty.
Hotový guláš dochutíme sojovou omáčkou Tamari a lžicí hořčice. Dle chuti můžeme ještě lehce přisolit. Je výborný s čerstvou zeleninou.