www.delibety.com
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou
Mlsný jažýček před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g pšeničné celozrnné hladké mouky
- 75 g másla, vychlazeného
- 1 žloutek
- 55 g agávového sirupu nebo třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 lžička smetany ke šlehání (40%) nebo mascarpone
- 750 g červených jablek
- 4 lžíce agávového sirupu nebo medu
- 100 g ostružin
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 55 g pšeničné celozrnné hladké mouky
- 40 g másla
- 25 g třtinového cukru
- 2 lžíce ovesných vloček
Postup
Příprava jídla
1 Rozmixujte mouku s máslem. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilku. Promixujte a přidejte sůl a smetanu. Rychle na pracovní ploše zformujte kouli těsta a zabalenou v potravinářské fólii ji dejte na 30 minut do chladničky odpočinout.
2 Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V kastrolu za stálého míchání je zahřívejte 2 minuty. Přidejte pár lžic vroucí vody, sirup či med a koření; ještě chvíli zahřívejte, aby se jablka prohřála, ale nerozpadla. Troubu předehřejte na 170 °C.
3 Promíchejte přísady na drobenku. Obdélníkovou formu (zhruba 28 x 20 cm) vyloženou pečicím papírem vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpékejte 15 minut. Vyjměte, navršte na koláč podušená jablka a ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších 40–45 minut.