Ivona
Bábovka vláčná s kousky čokolády
Bake a Cake před asi 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 220 g třtinového cukru (muscovado)
- 140 g kokosového oleje
- 3 šťastná vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 180 g pšeničné hladké mouky
- 2 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 400 g kysaného plnotučného mléka (jako je kyška)
- 150 g čokoládových čoček, nebo nasekané čokolády
Postup
1. Předehřejte troubu na 175°C / horkovzdušnou na 155°C. Vymažte si a vysypte formu moukou.
2. Ve velké míse smíchejte cukr, olej, vanilku, vejce, citrónovou kůru a šlehejte alespoň 3 minuty, dokud nebude těsto lehké a nadýchané. Přidejte zbývající ingredience kromě čokolády a dobře promíchejte. Na závěr vmíchejte čokoládové čočky a můžete těsto přemístit do formy.
3. Ve čtyřech malých formách jsem tuto bábovku pekla 30 minut. Pokud používáte formu standartní bábovkovou, bude to trvat přibližně 40-45 minut. Těsta je na větší bábovkovou formu. Objem těsta přibližně 1, 3 l. Otestujte zasunutím špejle do těsta, špejle musí vyjít ven suchá, ale s výhodou je, když tento moment zachytíte v čas, aby nebyl moučník příliš suchý.