Ivona
VOŇAVÝ CHLEBÍČEK S HRUŠKAMI
Bake a Cake před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 3 zralé, sladké hrušky
- 1 hrnek hladké pšeničné mouky
- půl hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžíce mletých lněných semínek
- půl hrnku třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce pomerančové kůry (ideálně z DM od Anatury, která je sušená mrazem a skutečně výborná)
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku sojového (nebo jiného rostlinného) mléka
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce melasy (můžete vynechat)
- půl hrnku oleje
- 1 hrnek hrubě nastrouhaných jablek (odpovídá 3 menším jablkům)
Postup
Postup:
Nejdříve smíchejte rostlinné mléko spolu s citronovou šťávou. Dejte stranou a nechte odstát, dokud se nesrazí. Troubu předehřejte na 180°C.
Do velké mísy prosejte mouku spolu se sodou a postupně přidejte všechny suché ingredience: cukr, lněná semínka, sůl, koření i pomerančovou kůru. Promíchejte metličkou.
Smíchejte i tekuté: mléko s citronem, olej, vanilkový extrakt, melasu.
Hrušky dobře omyjte a osušte, ale neloupejte. Při pečení by z nich mohla vytékat šťáva a naředit těsto. Důkladně smíchejte suché s tekutými ingrediencemi, nakonec vmíchejte i strouhaná jablka. Zpracovávejte jen tak dlouho, aby vzniklo trochu hustší lité těsto.
Formu na chlebíček (používám 25x12cm) vymažte trochou oleje nebo kokosovým tukem a vyložte po dlouhé straně pásem pečícího papíru (viz. 1. foto). Chlebíček pak půjde za přečnívající konce snadno vytáhnout. Vlijte těsto, uhlaďte a hrušky do těsta jednoduše posaďte (zatlačte je až na dno formy).
Pečte hodinu na spodní příčce. Po upečení troubu vypněte, neotevírejte a chlebíček nechte ještě 15 minut odpočívat. Po vytažení z trouby nechte ještě zcela vychladnout ve formě na roštu.