Kate Pergnerová
Jarní bramborová polévka s popencem a dobromyslí
Polévky VEGAN před asi 10 roky z www.celorocnikucharka.cz
Ingredience
- brambory 250 g
- mrkev 100 g
- petržel kořenová 150 g
- celer bulvový 150 g
- česnek 1 stroužek
- vývar (ideálně drůbeží, ale může být i zeleninový) 1000 ml
- popenec 4 snítky
- dobromysl 2 snítky
- kmín 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup
Kořenovou zeleninu a brambory oškrábeme, česnek oloupeme. Petržel, celer a brambory nakrájíme na větší kostky. Mrkev na velmi tenká kolečka. Vývar ohřejeme. V polévkovém hrnci rozpálíme máslo, až začne vonět, a petržel s celerem opečeme do mírného zezlátnutí. Přidáme brambory a opékáme tak dlouho, dokud se nepřichytávají. Zalijeme teplým vývarem a vaříme do změknutí. Popenec a dobromysl opereme, odrhneme lísty a nasekáme je. Česnek utřeme. Mezitím se zelenina uvařila. Polévku hladce rozmixujeme. Vsypeme mrkvová kolečka a vaříme 2 minuty. Pak vypneme, aby zůstala křupavá (v horké polévce akorát dojdou). Vmícháme sůl, pepř, třený česnek a sekané bylinky. Na talířích sypeme polévku kmínem.