Jaruna
Skořicové vločky
Maškrty před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžičky sušeného droždí
- 125 ml vlažného mléka
- 50 g krupicového cukru + na obalení
- 50 g másla, rozehřátého
- 340 g hladké mouky + trochu navíc
- 2 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- olej na smažení
Postup
1 Droždí, 1,5 lžíce vlažné vody, mléko a lžíci cukru
smíchejte v míse a nechte 10 minut stát, aby se na povrchu
utvořily bubliny. Přidejte máslo, mouku, vejce, skořici a
zbývající cukr. Vařečkou vypracujte lepivé těsto, přeneste
ho na mírně pomoučněný vál a vypracujte hladké těsto. Vložte
ho do mísy mírně vymazané olejem, přikryjte vlhkou utěrkou a
dejte na teplé místo kynout na dvojnásobný objem; trvá to asi
45 minut.
2 Pak těsto na mírně pomoučněném válu 5 minut hněťte, aby
bylo hladké a pružné. Potom ho rozválejte na centimetr tlustou
placku. Vykrájejte z ní 10 koleček o průměru 8 cm. Ostrým
nožíkem udělejte 6 řezů od okraje do středu kol tak, aby
prostředek držel pohromadě. Tvary naskládejte na plech vyložený
pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
3 Rozehřejte větší množství oleje na 180 °C. Koblihy smažte
po dávkách, 1–2 minuty z každé strany, dozlatova. Osušte na
papírových utěrkách. Ještě teplé obalte v cukru.