Kate Pergnerová
KVĚTÁKOVÝ KOLÁČ S OŘECHY A CITRÓNOVÝM KRÉMEM
Slané koláče, muffiny VEGAN před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 1 střední květák
- 2 lžíce olivového oleje
- půl lžičky soli
- Na těsto:
- 1/2 hrnku vyloupaných vlašských ořechů
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- půl lžičky soli
- půl lžičky prášku do pečiva
- černý pepř
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce olivového oleje (plus trochu na vymazání formy)
- 3 lžíce rostlinného mléka
- Citronový krém:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule
- 5 stroužků česneku
- půl lžičky soli
- půl lžičky kurkumy
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku rostlinného mléka
- černý pepř
- K podávání:
- citronová šťáva
- hladkolistá petrželka
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Květák rozdělte na menší růžice, dobře omyjte, nechte okapat a smíchejte s dvěma lžícemi oleje a půl lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech s pečícím papírem a šoupněte do trouby přibližně na 20 minut, dokud květák není měkký a nezačíná zlátnou na okrajích. Příležitostně promíchejte, aby se pekl hezky rovnoměrně.
Zatímco se peče květák, připravte těsto: vlašáky, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, dokud celá směs nebude vypadat jako jemná krupička. Přemístěte směs do vetší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte. Nakonec přidejte tekutou složku po lžících (olej i rostlinné mléko) a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Vzniklé těsto můžete následně vyválet (ideálně mezi potravinovou fólií) a přenést do formy, nebo po kouscích trhat a do formy ho jednoduše vmačkat. Poté ho propíchejte vidličkou. Teplotu v troubě snižte na 180°C, vytáhněte květák a místo něj tam šoupněte těsto. Péct se bude 15 minut.
Zatímco se těsto předpéká, připravte citronovou náplň. V pánvi na oleji opékejte nasekanou cibulku, dokud nezačne vonět a lehce zlátnout, poté přidejte i česnek, snižte plamen a opékejte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a finálně prohřejte. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přidejte 1/4 pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko a trochu pepře. Vymixujte dohladka.
Kompletujte koláč: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a do kruhů naaranžujte zbylé květákové růžičky. Celému dílu dopřejte finální pobyt v troubě, a to po dobu přibližně 30 minut - ale kontrolujte! Před podáváním nechte alespoň 20 minut chladnout, nakonec ještě zakápněte citronovou šťávou a ozdobte petrželkou.